Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Czekoladowa tapioka na mleku kokosowym

Przepisem na kokosowy deser z tapioki dzieliłam się z Wami w maju. Przyszedł czas na czekoladową wariację. Powiem tak: mój faworyt :)



Spotykam się z pytaniami, co to w ogóle jest tapioka. Spieszę z odpowiedzią :) Jest to produkt skrobiowy otrzymany z masy uzyskanej w wyniku mielenia manioku. Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hipoalergiczna, bezglutenowa. Nie zawiera cholesterolu. 

Przekonałam Was? :)

Składniki:

  • 1/2 szkl. perełek tapioki
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukry kokosowego
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
Sposób przygotowania:

Perełki tapioki wsyp do rondelka, zalej wodą i odstaw (na co najmniej 2 godziny). Po tym czasie do tapioki dodaj mleko kokosowe, cukier, olej i kakao i podgrzewaj na wolnym ogniu aż do zagotowania cały czas mieszając. Tapioka zgęstnieje i stanie się szklista. 

Przełóż do miseczek/pucharków - jak lubisz i wystudź :)


Komentarze