Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Wegetariańskie pieczarki faszerowane

Uwielbiam! Zarówno te z grilla, jak i z piekarnika... W zależności od sytuacji w lodówce są albo z mięsem, albo z szynką, albo właśnie wegetariańskie. Sprawdzają się zarówno podczas większej imprezy towarzyskiej, jak i w małym domowym gronie. Znacie? Lubicie?


Składniki:
  • 12 szt. większych pieczarek
  • 15dag żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej
Sposób przygotowania:

Pieczarki dokładnie umyj, oderwij nóżki i wydrąż za pomocą łyżki. Nóżki posiekaj i podsmaż z posiekaną cebulką na oleju. 

Wymieszaj podsmażone nóżki ze startym serem, posiekaną natką, jajkiem, bułką i przyprawami. Wypełnij farszem przygotowane kapelusze. 

Piecz ok. 20 minut w 180 st.




Komentarze