Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Surówka z selera i orzechów włoskich

Idealna. Zarówno do obiadu, jak i kolacji. Mnie smakuje też sama. Orzechy włoskie fajnie uzupełniają smak selera, ale jeśli wolisz możesz dodać rodzynki.



Składniki:

  • 1 średnio seler
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki majonezu
  • garść obranych orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłko umyj, obierz i również zetrzyj. Orzechy posiekaj.

Wymieszaj ze sobą selera, jabłko, orzechy i majonez. Dopraw solą i pieprzem.

Smacznego :)

Komentarze