Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Daktylowa tarta bez pieczenia z granatem

Pamiętacie czekoladową tartę z owocami bez pieczenia? Postanowiłam ją pozbawić najważniejszego w spodzie składnika: nutelli. I wiecie co? Wyszło fenomenalnie :)



Składniki:

  • opakowanie sucharków (u mnie bezglutenowe)
  • 200 g daktyli
  • 1/2 l śmietany kremówki 30%
  • 200 g sera mascarpone
  • granat

Sposób przygotowania:

Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie odcedź je, ale wodę zachowaj.

Sucharki zmiel w blenderze. Dodaj do nich daktyle i zmiksuj. Jeśli mama będzie zbyt gęsta i kleista, dodaj po trochu pozostałą od namaczania wodę.


Powstałą masę wyłóż na dno tortownicy. Mocno ubij wilgotną dłonią. Wstaw do lodówki co najmniej na godzinę.

Śmietanę ubij mocno. Wymieszaj delikatnie z serkiem mascarpone. Powstałą masę wyłóż na schłodzony daktylowy spód. Wyrównaj.

Wierzch udekoruj pestkami granatu.








Komentarze