Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Wegetariańskie ciasto marchewkowe

Odkopuję dla Was zdjęcia dań, które przygotowywałam w minionym roku. Jakoś zabrakło mi determinacji, by je zamieścić na blogu. W sumie - nie wiem, dlaczego... Może potrzebowałam odpoczynku? Może inne sprawy pochłaniały mnie bardziej? Przepisy te zasługują jednak na to, by trafić na listę tych inspirujących. Tych, które gorąco Wam polecam. 

Dziś przepis na ciasto marchewkowe. Wiem, niektórzy  z Was już krzyczą: "znowu?!" Ale nic nie poradzę na to, że wiórków marchewkowych u nas pod dostatkiem ;) Każda wersja marchewkowego ciasta smakuje inaczej. Każda ma w sobie coś wyjątkowego.  Ta również :)



Składniki:

  • 375 g wiórek z marchewki
  • wiórki z 3 jabłek
  • 1 banan
  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 szkl. soku z pomarańczy
  • 1 szkl. mleka roślinnego
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 100 g mąki kokosowej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 70 g płatków migdałowych
  • 100 g daktyli posiekanych w kostkę
  • 100 g śliwek suszonych w paseczki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 st. z funkcją góra-dół. Blaszkę wysmaruj olejem roślinnym.

Siemię zalej wodą i odstaw. 

W jednej misce wymieszaj marchewkę, jabłko, rozgniecionego banana, namoczone siemię, mleko, olej, sok z pomarańczy i cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.

W drugim naczyniu wymieszaj mąki, płatki migdałowe, posiekane daktyle i śliwki, sodę, proszek oraz przyprawy. 

Zawartość obu misek wymieszaj. Przełóż do przygotowanej foremki. Wstaw do piekarnika na 50-60 minut - do tzw. suchego patyczka.








Komentarze