Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Skrzydełka w ryżu

Moje ulubione dania obiadowe? Dania jednogarnkowe ;) W stylu: wrzuć wszystko do jednego naczynia, wstaw do piekarnika i zapomnij na godzinę. Wyjmij i zjedz :) 

W tej kategorii mieszczą się również skrzydełka z kurczaka w ryżu. Przepis ten w zeszycie mojej mamy jest od co najmniej 10, a może nawet 15 lat. Uwielbiam go za uniwersalność - pasuje i na obiad, i na kolację. Uwielbiam za smak - lekko pikantne skrzydełka i aromatyczny ryż. Uwielbiam też za czas przyrządzania - kończę przygotowywać, nim dobrze zacznę :)

Pochwalcie się, czy testujecie :)



Składniki:

  • 1,5 szkl. ryżu
  • 2 duże cebule
  • przyprawione wg uznania 10-12 skrzydełek z kurczaka (u mnie: papryka słodka, sól, pieprz - przyprawiam i odstawiam na co najmniej 2 godziny)
  • 5 szkl. wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Do głębokiej brytfanny wsyp ryż. Ułóż pokrojoną w plastry cebulę. Na niej poukładaj skrzydełka. 

Z wody i przypraw oraz margaryny przygotuj zalewę. Zagotuj ją. 

Skrzydełka z ryżem zalej gorącą zalewą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. na godzinę.

Podawaj tak jak lubisz - z surówką, z ogórkiem kiszonym...



Komentarze