Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Pierogi bezglutenowe gryczane

Na każdym kroku spotykam osoby, które z różnych przyczyn decydują nie na eliminację lub choćby zmniejszenie ilości glutenu w diecie. My też już ten temat przerabialiśmy w związku z poszukiwaniem przyczyn białkomoczu u córki. Mimo że już wiemy, iż to nie gluten stanowi problem, kilka przepisów na dania bezglutenowe pozostało w naszym codziennym menu. 

Pierogi wg klasycznego przepisu z mąki pszennej są bezkonkurencyjne, ale te bezglutenowe z mąki gryczanej też się bronią. Świetnie sprawdzają się w wersji ugotowanej, jak i tej podsmażonej. 

Koniecznie spróbujcie - napełnijcie je takim farszem, jak lubicie. U nas wybór padł na kapustę i grzyby. Jeszcze w klimacie bożonarodzeniowym :)



Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 250 ml wody
  • mąka gryczana do podsypywania
Sposób przygotowania:

Wodę zagotuj z olejem. Powoli wsyp 120 g mąki gryczanej - cały czas mieszając. Dodaj sól. Gdy masa zgęstnieje, odstaw na 10 minut do przestygnięcia. 

Po tym czasie przełóż na stolnicę. Wbij jajko i dodaj pozostałą mąkę gryczaną i ziemniaczaną. Wymieszaj widelcem, a następnie zagnieć na gładkie ciasto. 

Podziel na 4 kawałki. Jeden pozostaw na stolnicy. Pozostałe zawiń w folię, by nie wyschły.

Rozwałkowuj cienko ciasto, wycinaj kółka, nakładaj farsz i zlep w pierożka. 

Stolnicę możesz podsypywać lekko mąką gryczaną. 

Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku. Od wypłynięcia gotuj 2 minuty. 


Komentarze