Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Ciasto marchewkowe

Wiem, wiem... na blogu jest już sporo przepisów na wariacje na temat ciasta marchewkowego :) Zapewniam Was, że to nie ostatni przepis ;)

Ciasto marchewkowe ma kilka zalet:
- pozwala wykorzystać wiórki marchewki z soku
- przemyca warzywa do naszej diety
- zapewnia te wartości odżywcze, które ma marchewka i inne cenne składniki (np. bakalie)

Ja jestem jego wierną fanką. Kto się przyłącza?
źródło



Składniki:

  • 1 kg marchewki startej na drobnej tarce (ew. 3 szklanki wiórków z wyciskarki)
  • 2 szkl. mąki gryczanej
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 pomarańcza
  • 2 szkl. rodzynek (można wymieszać z daktylami)
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 szkl. grubo pokrojonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania:

Rodzynki wypłucz na sitku. Jeśli dodajesz daktyle to najpierw je pokrój. Wymieszaj z sokiem z pomarańczy. Odstaw na godzinkę. Następnie zmiksuj.

Marchewkę wymieszaj z wiórkami kokosowymi oraz zmiksowanymi rodzynkami, sokiem z cytryny, olejem i orzechami. 

W osobnym naczyniu wymieszaj suche składniki. Połącz je z mokrą masą i krótko wymieszaj do połączenia składników.

Upiecz w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 40-50 minut.

Komentarze