Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Ciasto cytrynowe

Szybko? Słodko? Pysznie? Proszę bardzo :)

Ciasto cytrynowe z proszkiem kisielowym. Aromatyczne, wilgotne. Niewiele składników. 

Koniecznie spróbujcie :)



Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3 torebki kisielu cytrynowego z cukrem
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. cukru
Sposób przygotowania:

Mąkę, kisiel oraz proszek do pieczenia wymieszaj za pomocą trzepaczki do jajek w dużej misce. 
W rondelku rozpuść masło. 

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. 

Do miski z mieszanką mączną dodaj ciepłe masło i żółtka. Całość wymieszaj łyżką. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i piecz 40-45 minut w 180 st. Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto.



Komentarze