Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Bezglutenowy chlebek bananowy z mąki jaglanej

Chlebek bananowy znamy chyba wszyscy. Dziś chcę Wam zaproponować nieco inną jego wersję - z wykorzystaniem mąki jaglanej. Jeszcze kilka miesięcy temu nie wiedziałabym, gdzie ją kupić. Dziś korzystam z dobrodziejstw sklepów internetowych ze zdrową żywnością ;)

Chlebek bananowy na mące jaglanej ma charakterystyczny orzechowy posmak. Koniecznie spróbujcie! Żródło


Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki jaglanej
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Banany rozdrobnij za pomocą widelca. Dodaj olej i miód. Miksuj przez chwilę. W oddzielnej misce wymieszaj sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj za pomocą łyżki. Dodaj orzechy i posiekaną czekoladę i wymieszaj. Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piecz 50 minut w 180 st. 


Komentarze