Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Pierniki "bez" masła, cukru, białej mąki

Im więcej wsłuchujemy się w nasze organizmy, a na szczęście świadomość ciała rośnie, tym większa liczba z nas zaczyna stosować jakąś dietę eliminacyjną. Wiem to z własnego doświadczenia - szukając przyczyn objawów chorobowych u swojej córki eliminowałam po kolei cukier, mleko krowie, białą mąkę, gluten... Poszukiwań tych nie wspominam najlepiej, ale dzięki nim miałam możliwość przetestowania różnych przepisów "bez" :) 
Dziś polecam Wam przepis na pierniczki bez masła, cukru i mąki. Można? Można :)



Składniki:

  • 300 g daktyli
  • 200 g mielonych migdałó
  • 150 g mąki kokosowej
  • 100 g oleju kokosowego
  • 1 op. przyprawy do pierników (najlepiej domowej)
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:

Daktyle zalej gorącą wodą. Pozostaw na 15 minut. Po tym czasie odcedź i zmiksuj blenderem. 
Mąkę kokosową, zmielone migdały, przyprawę, sodę, proszek i daktyle wymieszaj. Rozpuść olej kokosowy i płynny dodaj do masy. Całość wyrób.

Zostaw na 15 minut.

Ponownie zagnieć, rozwałkuj i wykrawaj pierniczki.

Piecz  w 180 st. przez 8-10 minut.




Komentarze