Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Klopsiki w sosie pomidorowym

Danie, które w naszym domu znika błyskawicznie. Dość szybko się je przygotowuje, pachnie nim w całym domu, a największymi jego miłośniczkami są najmłodsze członkinie rodziny. Spróbujcie :)



Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • świeża bazylia (ewentualnie możesz użyć suszonej)
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz
  • mozzarella
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj mięso, jajko, drobno posiekaną cebulkę i czosnek, bułkę tartą i garść posiekanej bazylii. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Uformuj klopsiki.

Na rozgrzanym oleju podsmaż klopsiki. 

Do naczynia żaroodpornego przelej trochę pomidorów. Ułóż na nim klopsiki i zalej resztą pomidorów z puszki. Posyp posiekaną bazylią. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.

Piecz w 160 st. przez 30 minut. pod przykryciem.



Komentarze