Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Karkówka z kapustą i ananasem

Jeśli tak jak ja, jesteście pełni ryb i pierników, to chętnie sięgniecie po mięsiwo ;) Troszkę nietypowe to dzisiejsze zestawienie, ale Ewa mnie przekonała - kwaśna kapusta i słodki ananas. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać, jak wyszło ;) 



Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 1 puszka ananasa
  • sól
  • pieprz
  • kolendra
  • olej

Sposób przygotowania:

Mięso umyj i osusz. Pokrój w plastry. Natrzyj solą i pieprzem oraz zmiażdżoną w moździerzu kolendrą. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. 

Patelnię rozgrzej, wlej olej i obsmaż plastry mięsa z obu stron. W między czasie w głębokim naczyniu żaroodpornym ułóż trochę mocno odciśniętej i posiekanej kapusty. Na niej ułóż warstwę mięsa. Znów ułóż kapustę i znów mięso.


Całość przykryj kapustą i pokrojonym w kostkę ananasem. Sokiem z puszki zalej mięso. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 2 godziny.



Komentarze