Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Chleb w 5 minut

Wpis może nie świąteczny. Ale chleb nasz powszedni dobry jest o każdej porze roku ;) 
Przepis ten dość długo leżał w mojej szufladzie. Zdjęcia też były zrobione. Przedświąteczne porządki mi o nim przypomniały i oto jest ;)




Składniki:

  • 600 g mąki orkiszowej
  • 180 g nasion (sezam, siemię, słonecznik, dynia...)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 op. suchych drożdży
  • 2,5 łyżki octu jabłkowego
  • 600 ml letniej wodymasło d oformy

Sposób przygotowania:

Mąkę, nasiona, sól i drożdże wymieszaj w dużej misce. Ocet wymieszaj z wodą i dodaj do suchych składników. Krótko wymieszaj łyżką, aż powstanie ciasto.

Keksówkę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż do niej ciasto i wstaw do zimnego piekarnika. Nasta piekarnik na 180 st. z termoobiegiem i piecz 60 minut.

Wyjmij z formy i wystudź na kratce.

Komentarze