Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Pasztet tradycyjny

Bezkonkurencyjny! Próbowałam wielu pasztetów, z wielu przepisów. Ten wygrał! Jest cudny! Aksamitny, aromatyczny, doskonały! 



Gorąco Wam polecam - nie tylko na święta!

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego gulaszowego
  • 500 g mięsa wieprzowego od łopatki
  • 500 g tłustego boczku
  • 250 g wątróbki wieprzowej
  • 3 łyżki oleju
  • szklanka bułki tartej
  • 7 jajek
  • 10 ziarenek jałowca
  • sól
  • pieprz
  • smalec i bułka tarta do przygotowania formy

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj pokrojone mięso i duś pod przykryciem 30 minut.

Wątróbkę pokrój w plasterki grubości 1 cm i duś pod przykryciem  na łyżce oleju przez 20 minut. 

Mięso i wątróbkę pozostaw do ostygnięcia, a następnie zmiel trzykrotnie razem z ziarnami jałowca. 

Do mięsa wsyp bułkę tartą, dodaj pozostały sos, sól, pieprz i jajka. Dokładnie wymieszaj.

Keksówkę wysmaruj smalcem i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej masę mięsną i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz godzinę. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku do ostygnięcia. 




Komentarze

  1. witaj! nigdy nie robilam w ten sposób mięsa zawsze dusiłam w małej ilości wody aż zmiękło a w Twoim przepisie tylko podsmażyć i takie trochę surowe zmielić przez maszynkę,czy tak ma być pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza