Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Kokosowy deser z tapioką

Wstyd się przyznać. Naprawdę! Prawie rok tapioka odczekała na swój debiut w mojej kuchni! A powiem szczerze - było na co czekać! Deser z tapioki na bazie mleka kokosowego zrobił furorę. Musze koniecznie uzupełnić zapasy dobrej jakości mleka kokosowego i powtarzamy!
Przepis stąd.



Składniki:

  • 400 g mleka kokosowego
  • 300 ml mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
  • 150 g drobnych pereł tapioki
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • owoce (u mnie zmiksowane mrożone truskawki i banan lub pulpa z marakui, borówki...)
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej mleko kokosowe i mleko roślinne. Dodaj miód, tapiokę i cynamon. Całość zagotuj. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10-12 minut. Pamiętaj, by co jakiś czas mieszać, by się nie przypaliło.


Powstałą masę rozłóż do pucharków. Schłódź w lodówce. Udekoruj owocami i wiórkami.


Komentarze