Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Domowe pralinki czekoladowe

Lubię zaszyć się w kuchni, by w spokoju przygotować coś słodkiego. Niewielkiego, bez pieczenia. Szybko. Najlepiej z prostych składników. Przygotowane cichaczem słodkości schować potem w puszce i ... zapomnieć o nich ;) Zapomnieć, by przypomnieć sobie o nich przypadkiem, w fazie wielkiego słodyczowego głodu ;)


Składniki:
  • 150 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 200 g ciastek owsianych
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g masła orzechowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Sposób przygotowania:

Do misy malaksera włóż ciastka, płatki, kakao i czekoladę. Wszystko zetrzyj na pył. Następnie dodaj masło orzechowe i masło zwykłe. Zmiksuj ponownie do powstania dość jednolitej masy. 

Jeśli masa jest zbyt płynna, wstaw na 30 minut do lodówki.

Formuj z niej niewielkie pralinki. Co jakiś czas zwilżaj dłonie zimną wodą. 




Komentarze