Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Bezglutenowa babka cytrynowa

Jesteś na diecie bezglutenowej? A może po prostu szukasz nowych smaków? W obu przypadkach ten przepis jest dla Ciebie :)

Aromatyczna cytrynowa babka na mące kukurydzianej. Piękna żółciutka. Jak kurczaczek wielkanocny ;) 



Składniki:

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • skórka otarta z cytryny

Sposób przygotowania:

Foremkę (25x10 cm) wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem. 

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kurkumą. 

Jajka ubij mikserem. Gdy zmienią kolor na kremowy, dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodaj skórkę cytryny. 

Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę z proszkiem i kurkumą. Wszystko wymieszaj za pomocą silikonowej szpatułki do połączenia składników. 

Masło podgrzewaj do momentu, aż się rozpuści, a na powierzchni pojawią się bąbelki. Gorące masło wlej jednym ruchem do miski z masą i krótko zmiksuj. 

Ciasto przelej do formy i piecz 35-40 minut w 170 st. aż wierzch się przyrumieni. 

Wyjmij z piekarnika, przestudź i polej lukrem.




Komentarze