Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sałatka fit

Wiosna to czas, kiedy albo zaczynamy zdrowiej się odżywiać, albo wręcz przechodzimy na diety... Dla jednych i drugich, a także dla tych, którzy po prostu lubią zjeść fit podrzucam przepis na sałatkę, która mnie ostatnio zachwyciła. Spróbujcie :)



Składniki:

  • paczka mieszanki sałat
  • słoik zielonych oliwek
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • opakowanie kulek mozzarelli
  • garść pestek dyni
  • 1 łyżka musztardy stołowej/delikatnej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 szkl. dobrej oliwy
Sposób przygotowania:

Sałatę ułóż w dużej misce. Pomidory pokrój na połówki. Sałatę posyp pomidorkami, oliwkami, mozzarellą oraz dynią. 

W słoiczku wymieszaj musztardę, ocet, miód i olej - najlepiej zakręć dokładnie wieczko i mocno wstrząśnij.
Powstałym sosem polej sałatkę - jeśli lubisz możesz zostawić bez mieszania, jeśli wolisz - wymieszaj :)









Komentarze