Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Czekoladowy mazurek z wiśniami

Sezon mazurkowy w pełni ;) Dziś polecam Wam niebo w gębie - mazurek z czekoladą, kawą i wiśniami... Kompozycja idealna... Koniecznie zróbcie na zbliżające się święta! Inspiracja



Składniki:
  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g białej czekolady
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 200 g wiśni w syropie
  • 25 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania ciasta: (dla zabieganych polecam gotowe ciasto kruche)

Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, cukier i śmietanę. Szybko zagnieć, owiń folią i odłóż do lodówki na 2 godziny. Rozwałkuj na dowolnie wybrany kształt mazurka. Pamiętaj o zrobieniu wyższego brzegu. Piecz w temperaturze 200 st. przez 20 minut.  Pozostaw do ostygnięcia.

Do rondelka wlej śmietanę, dodaj kawę i zagotuj. Odstaw z ognia, dodaj masło i połamaną białą czekoladę. Wymieszaj na gładką polewę. Wylej na upieczony spód i poczekaj aż zgęstnieje.


Na zastygniętą masę wyłóż wiśnie i polej roztopioną mleczną czekoladą.

Komentarze