Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Zielony śledź w zalewie octowej

Pomysł na danie, które możemy mieć w lodówce na tzw. "czarną godzinę"? Na niezapowiedzianych gości i na apetyt na coś smacznego? 

Proszę bardzo!

Śledź zielony w zalewie octowej z cebulką i ogórkiem konserwowym. Smakuje wspaniale. 

Basiu - dzięki za przepis :)



Składniki:

  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kartoflanki
  • przyprawa do ryb (u mnie: Kamis)
  • olej do smażenia
  • 1 kg śledzia zielonego
  • 5 szkl. wody
  • 1 szkl. octu
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek ketchupu łagodnego
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • słoik ogórków konserwowych
  • 6 dużych cebul

Sposób przygotowania:

Śledzie umyj i osusz. Posyp ulubioną przyprawą do ryby. Rybę panieruj w mieszance bułki tartej, mąki pszennej i kartoflanej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Z wody, octu, cukru, oleju, koncentratu, ketchupu i przypraw przygotuj zalewę. Zagotuj ją i pozostaw do wystygnięcia.

Cebulę pokrój w grubą kostkę. Ogórki w drobniejszą.

Śledzie przekładaj cebulą i ogórkami. Całość zalej zimną zalewą. Przechowuj w lodówce.



Komentarze