Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sernik świąteczny

Tegoroczny sernik świąteczny to dzieło mojej mamy. Zainspirowana ogromem przepisów w internecie stworzyła swój własny :)

Sernik według jej przepisu jest idealny - wilgotny, lekko słodki, puszysty... Zdradzę Wam, że szybko się skończył :) Za szybko :) Smakował i dzieciom, i dorosłym :)



Składniki:

CIASTO

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 5 żółtek
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
MASA
  • 1,5 kostki masła
  • 1,5 + 0,5 szkl. cukru
  • 10 jajek
  • 1,2 kg dobrego sera
  • 100 g śmietany 30%
  • 2 budynie śmietankowe
  • puszka brzoskwiń
  • 100 g rodzynek
Sposób przygotowania:

Z mąki, masła, żółtek, cukru, śmietany i proszku do pieczenia zagnieć ciasto. Podziel na dwie części w proporcji 2:1. Większą odłóż na pół godziny do lodówki, a mniejszą - zamróź.

Masło utrzyj z 1,5 szkl. cukru na gładką masę. Dodaj 10 żółtek i zmielony dwukrotnie ser cały czas mieszając. Dodaj budynie śmietankowe i śmietanę oraz sparzone rodzynki. Dokładnie wymieszaj. Następnie delikatnie wmieszaj pianę ubitą z 10 białek z 1/2 szkl. cukru.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyklej ją większą porcją ciasta, na którą wylej masę śmietanową. Na wierzchu masy ułóż pokrojone brzoskwinie. Całość posyp startym zamrożonym ciastem.

Piecz w 180 st. przez godzinę - do zrumienienia. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku - najpierw zamkniętym przez pół godziny, później uchyl drzwiczki.



Komentarze

  1. Wygląda pysznie, chociaż ja bym zrezygnowała z rodzynek, haha ;) Nie przepadam. Ale wygląda naprawdę bosko, a dodanie brzoskwiń to coś nowego w sernikach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzoskwinie w serniku to częsty sposób mojej mamy na uatrakcyjnienie ciasta :)
      a rodzynki? zawsze można ich nie wrzucić ;)

      Usuń

Publikowanie komentarza