Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sałatka z cukinii

Ulubione danie z cukinii mojej sześciolatki. Nie mogłam uwierzyć, że sama je sobie wybrała, że chce go spróbować... Na cukinię nie mogła nawet patrzeć, a tę sałatkę pałaszuje z uśmiechem :) 
Źródło

Koniecznie spróbujcie!



Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki dobrej jakości oleju 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • sól
  • pieprz
  • orzechy włoskie
  • koperek
Sposób przygotowania:

Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni. Zdejmij je na talerzyk, a na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w cienkie półplasterki lub paski umytą cukinię (jeśli skórka jest miękka - możesz ją zostawić). Smaż ciągle mieszając około 2 minut. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż razem około minuty. Zdejmij patelnię z ognia.

Przygotuj sos - wymieszaj z jogurtem przyprawy. Sałatkę wymieszaj z sosem i posyp orzechami i koperkiem. Schłódź w lodówce.



Komentarze