Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Małgorzata Majewska "Przepis na bieganie"

Nikt nie wierzył, że po złamaniu kręgosłupa można wrócić do formy. Małgorzacie Majewskiej się to udało! Od kiedy biega i zdrowo się odżywia, nie ma żadnych kontuzji. Zdobyła Koronę Maratonów Polskich i... biegnie dalej!



Swój przepis na bieganie, oparty na osobistym doświadczeniu, proponuje nam w swojej książce



Początki bywają różne. Różne są też motywacje. Bez względu jednak na nie, warto zacząć świadomie. "Przepis na bieganie" jest książką zarówno dla tych rozpoczynających swoją przygodę z bieganiem, jak i tych uprawiających inne dyscypliny sportu. Warto sięgnąć po nią również wtedy, gdy interesuje nas zdrowy tryb życia. 

Autorka w przejrzysty sposób zindeksowała przepisy: śniadania, śniadania na ciepło, drugie śniadania, zupy, drugie dania, podwieczorki, sałatki, kolacje, desery, w trakcie biegu, napoje.  



Podział ten pozwala w szybki i prosty sposób odnaleźć najbardziej optymalną propozycję z ponad 80 przepisów. 

Książka powstała przy współpracy w konsultantką ds. żywienia sportowców dr hab. Barbarą Frączek.


Komentarze