Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Boczniakowy śledzik

Grzyby a'la śledź? Brzmi zabawnie, ale warto spróbować :) Danie, którym zadowolą się i weganie, i mięsożercy. Danie na imieniny i na święta. Boczniak przemieniony w śledzia :) Do spróbowania zachęcam także sceptyków ;)



Składniki:

  • 400g boczniaków
  • 1/3 szkl. oleju rzepakowego
  • 1/2 szkl. octu
  • 1/5 szkl. gorącej wody
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:

Duże boczniaki potnij na mniejsze podłużne kawałki. Podsmaż je chwilkę na patelni z niewielką ilością oleju. 

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Zalej ją gorącą wodą, octem i olejem. Dodaj przyprawy i wymieszaj. 

Podsmażone boczniaki układaj w słoiku na przemian z cebulą w zalewie. Wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Komentarze

  1. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza