Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Roladki z kurczaka a'la wołowe

Czy też macie czasami wrażenie, że kurczak smakuje zawsze tak samo? Ten stereotyp łamie m.in. ten przepis. Kurczakowe roladki z farszem "skopiowanym" z tradycyjnych roladek wołowych. Zaskakujące i przepyszne!



Składniki:

  • 4 uda (bez pałek)
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 plastry szynki wędzonej
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1 cebula
  • musztarda stołowa
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa typu vegeta ( u mnie domowa)
  • olej
Sposób przygotowania:

Mięso umyj, osusz. Z ud wytnij kość - rozcinając pamiętaj, że potrzebujesz płat mięsa do zawinięcia roladki. 

Mięso posól i popieprz. Każdy kawałek posmaruj od środka musztardą, ułóż na niej plaster szynki, plaster sera, cebulkę (1/8-1/4 sztuki), pół ogórka kiszonego. Całość mocno zepnij za pomocą wykałaczki. Roladkę posyp vegetą i zawiń w plaster boczku wędzonego.

Roladki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej blaszce. Piecz w 180-200 st. przez 45-55 minut.




Komentarze

  1. dla mnie kurczak nigdy nie smakuje tak samo, jest bardzo wdzięczny do obróbki :) roladki super smacznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza