Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Najlepszy przepis na karpia

Wiem... do świąt jeszcze daleko... ale dobry przepis na karpia zawsze jest w cenie ;) Przepis ten od lat stosuje moja mama i nawet Ci, którym przeszkadza mulisty posmak karpia, chętnie go w jej wykonaniu zjadają ;) 



Składniki:

  • oczyszczony, umyty, osuszony i wyfiletowany karp w dzwonkach
  • sok z cytryny
  • cebula
  • przyprawa do ryb "Kamis"
  • mąka
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

Przygotowanego wcześniej karpia skrop obficie sokiem z cytryny oraz przekładaj warstwami z plastrami cebuli. Przykryj folią i pozostaw w lodówce na noc. 

Rano usuń cebulę i "do smaku" posyp przyprawą do ryb "Kamis" (naszym zdaniem jest najlepiej skomponowana). 

Rybkę w przyprawie przykryj folią i pozostaw na kolejne 6-8 godzin. Każdy kawałek ryby obtaczaj w mące i smaż na gorącym oleju na złoto.

Podawaj jako danie obiadowe z surówką i frytkami lub jako danie na wigilię z sosem greckim - przepis TU.

Komentarze