Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Najlepsza marynata do mięs

Chciałabym dziś podzielić się z Wami przepisem, który ma ze 20 lat. Przepisem, który wiele lat temu podzielił się ze mną nieżyjący już wujek. Bejca (marynata) przygotowana według tego przepisu zachwyca mnie za każdym razem. Jest idealnie wyważona, perfekcyjnie dopasowana do wieprzowiny. Świetna na grilla. 

Koniecznie spróbujcie! 



Składniki:

  • 6 łyżek oliwy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 5 łyżeczek czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli ziołowej 
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Powstałą bejcą posmaruj uprzednio przygotowane kawałki mięsa (polędwicy wieprzowej, karkówki...).

Przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin. Smaż na mocno rozgrzanej patelni lub grillu.

Komentarze