Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Leniwe z kaszy jaglanej

Kluski, kluseczki - pod każdą postacią - uwielbiamy! Od dłuższego już czasu staram się modyfikować przepisy, które znam i lubię, by były lżejsze, może zdrowsze, ale nadal smaczne. 

Leniwe z kaszy jaglanej to danie, które można podać i na słodko i na słono. Danie, które smakuje i dorosłym i dzieciom :)



Składniki:

  • 200 g białego sera
  • 1,5 szkl. suchej kaszy jaglanej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3,5-4 szkl. wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kaszę wsyp na sito i wypłucz pod ciepłą bieżącą wodą, aż woda będzie przezroczysta. Kaszę wrzuć do wrzącej wody i gotuj ok. 20 minut na bardzo małym ogniu. Kaszę wystudź.

Do malaksera włóż kaszę,ser i sól  i zmiksuj na gładką masę. Dodaj obie mąki i szybko zagnieć. Masa musi dać się kształtować.

Deskę do krojenia obsyp lekko mąką ziemniaczaną, oderwij kawałek ciasta i wałkuj dłońmi rulon. Nożem tnij kluski. Wrzucaj je na osolony wrzątek. Mieszaj delikatnie. Wyjmij po zagotowaniu się ponownym wody.

Podawaj z masłem, cukrem i cynamonem lub śmietaną z wanilią lub masełkiem z cebulką... Tak jak lubisz :) U mnie z sosem z truskawek i cynamonem :)





Komentarze

  1. mmmmm ale zdrowie! Dla dzieciaków genialne! Ja dziś swojej córce zrobiłam pomidorową według przepisu kcalmar. Też wcinała. Jednak dzieciaki nie są takimi niejadkami. To bardziej my mamy obawy .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem warto wziąć przykład z dzieciaków - niektóre są naprawdę odważne i otwarte na nowości :)

      Usuń

Publikowanie komentarza