Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Kaczka z owocami

Świąteczny obiad? Kaczka! 

Efektowna, aromatyczna, smaczna. Nie ukrywam, trochę pracochłonna. Ale efekty warte są każdej minuty :)



Składniki:

  • 1 kaczka - około 2 kg
  • 2-3 jabłka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka wódki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 kg ziemniaków

Sposób przygotowania:

Kaczkę oczyść, umyj i osusz. Jabłka umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. 

Wymieszaj składniki marynaty: miód, sok z cytryny, olej, wódkę, rozgnieciony czosnek, majeranek, słodką paprykę, sól i pieprz. Powstałą mieszanką natrzyj kaczkę wewnątrz i na zewnątrz. Nadziej pokrojonymi jabłkami, zasznuruj i zostaw na noc w lodówce.

Następnego dnia wyjmij z lodówki 2-3 godziny przed pieczeniem.

Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Kaczkę ułóż w brytfannie i obłóż ją ziemniakami. Wlej 200 ml wody i przykryj naczynie. Piecz 45 minut w temp. 200 st. bez termoobiegu.

Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę, włącz termoobieg i piecz w 185 st. przez 1 godzinę 15 minut. Od czasu do czasu polewaj kaczkę powstałym sosem. 

Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i odczekaj 10 minut przy uchylonym piekarniku.






Komentarze