Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Ciepła przekąska imprezowa we francuskim cieście

Potrzebujesz efektownego, szybkiego dania na wieczorne spotkanie towarzyskie? Najlepiej żeby to nie była sałatka, tylko coś na ciepło? 
Moja dzisiejsza propozycja to rozwiązanie idealne! 

Proste w przygotowaniu, przepyszne i zaspokajające głód naszych gości.



Składniki:

  • kiełbaski - frankfurterki
  • ciasto francuskie
  • ketchup
  • jajko
  • gruboziarnista sól
  • czarnuszka
Sposób przygotowania:

Przygotuj płat ciasta francuskiego. Potnij go na prostokąty o szerokości ok. 5-7 cm i długości ok. 15 cm. Każdy prostokąt posmaruj ketchupem. Na jednym prostokącie ułóż jedną kiełbaskę i zwiń w w rulon razem z ciastem. Wierzch rulonu posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp solą lub czarnuszką.

Piecz ok. 20-25 minut  do zrumienienia w temp. 200-220 st. 






 

Komentarze