Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Ziemniaczki pieczone w ziołach

Smak jesieni? Ziemniaki z ogniska! Nie zawsze jednak mamy miejsce, w którym możemy przygotować palenisko. Nie zawsze odpowiada nam też pogoda. 

Jako substytut polecam ziemniaki z piekarnika z ziołami. Najbardziej aromatyczne będą te świeże zioła - z ogrodu, doniczki... Ale suszone też się świetnie sprawdzą!



Składniki:

  • ziemniaki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn
Sposób przygotowania:

Ziemniaki wyszoruj, osusz i pokrój na ćwiartki. Wrzuć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. 

Posyp solą, pieprzem, posiekanymi ziołami. Obficie skrop olejem i wymieszaj tak, by ziemniaki były równomiernie nim pokryte.

Piecz w 200 st. około 40 minut. Ziemniaki w zależności od odmiany i wielkości mogą wymagać nieco dłuższego czasu pieczenia.



Komentarze

Publikowanie komentarza