Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Szarlotka według Pięciu Przemian

Jedząc deser też możemy dbać o zdrowie. Nie trzeba za każdym razem dodawać cukru, białej mąki... Można spróbować inaczej, lepiej, zdrowiej... 

Ciasto przygotowane według Pięciu Przemian jest nie tylko smaczne, ale też pozytywnie wpływa na nasze zdrowie!



Składniki:

  • 2,5 kg jabłek
  • 1/2 szkl. wrzącej wody
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta kurkumy
  • 1,5 szkl. mąki kukurydzianej
  • 30 dag masła
  • szczypta imbiru
  • kilka łyżek zimnej wody

Sposób przygotowania:

Jabłka obierz, pokrój, usuń gniazda  nasienne. Włóż do rondla, zalej 1/2 szkl. gorącej wody, dodaj cynamon, 2 łyżki miodu i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.

Mąkę razową wysyp na stolnicę, przypraw kurkumą. Dodaj mąkę kukurydzianą i schłodzone masło. Drobno posiekaj. 

Dodaj 2 łyżki miodu, imbir i zimną wodę. Wyrób ciasto, które powinno być dość zbite. Podziel je na pół.

Połowę rozwałkuj i wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blachę, oblepiając spód i boki formy. 

Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. 

Gdy spód się podpiecze, wyłóż jabłka i przykryj drugą połową ciasta - możesz rozwałkować lub pokruszyć.
Piecz 40 minut w 200 st. 




Komentarze