Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sernik oszukany

Sernik bez sera? Dlaczego nie? Dzieliłam się już z Wami przepisem na styropian , w którym zamiast sera były jogurty. Dziś przepis na sernik na śmietanie!



Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • puszka brzoskwiń
  • 3 kwaśne śmietany 18% (330 g)
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru

Sposób przygotowania:

Z mąki, 1/2 szkl. cukru, żółtek, margaryny i proszku do pieczenia zagnieć ciasto. 1/3 ciasta zamróź.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Wylep ją 2/3 ciasta. Ułóż na nim pokrojone brzoskwinie.

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj śmietanę i budyń. Delikatnie wymieszaj. Masę przełóż na brzoskwinie.

Zamrożone ciasto zetrzyj na tarce na wierzch.

Piecz 50 minut w 180 st. bez termoobiegu. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Komentarze

Publikowanie komentarza