Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Schab z bazylią na pomidorach

Przyprawienie mięsa świeżymi ziołami rosnącymi w ogródku albo kupionymi w doniczce to świetny pomysł! Takie dania mają intensywny aromat, wyjątkowy smak, cudny wygląd... Schab nadziany bazyliowym pesto upieczony na pomidorach jest świetną propozycją na obiad rodzinny, świąteczny... Spróbujcie!



Składniki:

  • 1,2 kg schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • duży pęczek świeżej bazylii
  • cebula
  • 1 łyżka masła
  • czerstwa kajzerka
  • 2 łyżki oleju
  • 4-5 pomidorów
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Schab opłucz, osusz i natrzyj 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Wstaw na 4-8 godzin do lodówki.

Bazylię opłucz, osusz i oberwij listki. 

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Pozostałe ząbki czosnku obierz i posiekaj. Zmiksuj z bazylią i pokruszonym miękiszem bułki. Wymieszaj z cebulą i dopraw.

Wierzch schabu natnij wzdłuż w trzech miejscach. Nacięcia wypełnij farszem. Mięso obwiąż sznurkiem, by zachowało kształt. 

Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Naczynie żaroodporne natłuść olejem, na dno wsyp pomidory, ułóż na nim schab. 

Skrop olejem, przykryj. Piecz ok. 75 minut w 200 st.

Komentarze

  1. Do kanapek w pracy musi to byc genialne! Kurde muszę zrobić! Ja ostatnio gotuję z www.kcalmar.com . Polecam Ci, jako inspirację..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest genialny nie tylko do kanapek :) dzięki za inspirację :)

      Usuń

Publikowanie komentarza