Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Rolada z polędwicy ze szpinakiem i serem pleśniowym

Efektowne danie mięsne na rodzinny obiad lub uroczystą kolację? Koniecznie rolada! 

Tym razem polecam Wam roladę z polędwicy wieprzowej - wybierzcie jak najgrubsze egzemplarze, ze świeżym szpinakiem i serem pleśniowym (może to być lazur, brie lub po prostu feta). 

Wygląda pięknie, wspaniale smakuje - ideał :)



Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g sera
  • sól
  • pieprz
  • masło i olej

Sposób przygotowania:

Liście szpinaku umyj i dokładnie osusz.

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj liście szpinaku, dopraw solą i pieprzem, przykryj i duś kilka minut. Jak szpinak zmieni kolor i zmięknie, dodaj odrobinę masła. Jeśli jest za dużo płynu, to odparuj go bez pokrywki.

Zdejmij szpinak z patelni i odstaw do ostygnięcia.

Polędwicę umyj, osusz, wytnij błony i tłuszcz. Natnij polędwicę wzdłuż w jednej trzeciej szerokości, ale tak, by nie przeciąć jej do końca. Przewróć na drugą stronę i znów natnij wzdłuż w jednej trzeciej szerokości, ale po przeciwnej stronie. Rozłóż powstały prostokątny płat mięsa na blacie, lekko rozbij go tłuczkiem. Posól i popieprz do smaku.

Na mięsie ułóż szpinak (osączony z resztek płynu), posyp kostkami sera.Zwiń w rulon. Obwiąż roladkę sznurkiem, posyp znów solą i pieprzem. 

Powstałą roladę zawiń w folię aluminiową. Piecz w 180 st. przez około 30-40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika pozwól odpocząć roladzie przez 10 minut. Pokrój w plastry i podawaj.

Smacznego!

Komentarze