Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Niekonwencjonalny kokosowy tort urodzinowy z mango

Tort dla dziecka, które nie je białego cukru, mleka krowiego i białej mąki? Trudne, prawda? Ale wykonalne! 

Na szóste urodziny przygotowałyśmy wspólnie z córcią tort, który sama wybrała z książki La Veganista. Z niewielkimi modyfikacjami. Tort był niekonwencjonalny, ale... przepyszny!



Składniki:

  •  300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
  • sól
  • laska wanilii
  • 260 ml mleka roślinnego
  • 125 g syropu klonowego lub miodu
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 1 cytryna
  • 800 g mleka kokosowego
  • żelatyna (na 2,5 litra)
  • 2 mango
  • 300 g malin
  • 100 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 200 st.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jedną laskę wanilii przekrój wzdłuż, wyjmij ze środka miąższ i wymieszaj z mlekiem roślinnym, syropem klonowym i olejem.

Cytrynę sparz wrzątkiem, osusz i obierz cieniutko skórkę obieraczką do warzyw. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do mieszanki mleka z syropem. Mieszankę wlej do miski z mąką. Połącz składniki i wyrób łyżką na gładkie ciasto. 

Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 22-30 minut - do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z tortownicy i ostudź. 

Do garnka wlej mleko kokosowe, dodaj przekrojoną wcześniej laskę wanilii i skórkę cytrynową. Całość zagotuj i dodaj żelatynę - zgodnie z przepisem na opakowaniu. 

Mango obierz, oddziel miąższ od pestki i pokrój w większą kostkę. Z garnka z mlekiem kokosowym usuń laskę wanilii, dodaj mango. Wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę. Dopraw miodem lub syropem klonowym do smaku. 

Maliny przebierz, opłucz i osusz. Kilka owoców odłóż do dekoracji. 


Ciasto włóż ponownie do tortownicy. Posyp połową wiórków kokosowych i malinami. Na ciasto wylej masę kokosowo-owocową i wstaw na co najmniej 4 godziny do lodówki. 

Przed podaniem posyp wiórkami kokosowymi i malinami. 






Komentarze