Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Najlepsze pesto z bazylii

Pesto z bazylii ma smak rozgrzanych południowym słońcem Włoch. Pachnie latem. Wakacjami. Podróżą. 

Dość długo o nim nie pamiętałam. Bazylia wyrastała, a ja na nią patrzyłam i od czasu do czasu dodałam do pomidorów, ususzyłam... 

Od jakiegoś czasu nie marnuje się już nawet jeden listek. Pesto z bazylii jest stałym gościem na naszym stole :)



Składniki:

  • duży pęczek bazylii
  • 1/4 szkl. nasion słonecznika lub dyni
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można ominąć, ale warto dodać - fantastycznie podbija smak)
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Bazylię umyj i dokładnie osusz. Wszystkie składniki umieść w naczyniu blendera i miksuj pulsacyjnie do momentu uzyskania równomiernie rozdrobnionej pasty.


Komentarze

  1. Kocham wszelakie pesta! :) Zapraszam na nowy post!:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak i ja lubię i dzisiaj właśnie miałam zamiar sobie zrobić do brązowego makaronu :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza