Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sałatka ekspresowa imieninowa z makaronem

Z sałatkami na spotkania towarzyskie jest tak, że mają być szybko, i mają być smaczne! Uwielbiam wszelkie wariacje makaronowe - makaron zawsze świetnie przyjmuje smak dodatków. Zwykle w czasie jego gotowania mam już pokrojone pozostałe składniki. 



Też lubicie?

Składniki:

  • 250 g drobnego makaronu
  • 1 czerwona cebulka
  • 15 dag szynki konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów wraz z zalewą
  • 1/2 słoiczka zielonych oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i przepłucz zimną wodą.

Cebulkę posiekaj. Szynkę, pomidory i paprykę pokrój w kosteczkę. Oliwki pokrój w plasterki. Kapary drobno posiekaj.

Z zalewy olejowej z pomidorów, kaparów i przypraw przygotuj sos. Wymieszaj z pokrojonymi składnikami i makaronem. Przed podaniem schłódź w lodówce.





Komentarze