Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Krem z porów

Krem z porów na któryś obiad zażyczyła sobie moja sześcioletnia córka. Przeglądając książkę "Jadłonomia" stwierdziła, że wygląda jak budyń i na pewno będzie pyszna! 

Z lekkimi oporami i niewiarą, że ją zje, przygotowałam... Nie uwierzycie... Krem znikał z prędkością światła! 

Przepis jest rewelacyjny i po prostu muszę się nim z Wami podzielić :)



Składniki:

  • 4 pory - tylko biała część
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 szkl. mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej
  • sól
  • czarny pieprz
  • ulubione ziarna do posypania

Sposób przygotowania:

Pory oczyść, umyj i pokrój na talarki. Z laski wanilii wyłuskaj ziarna. 

W garnku rozgrzej olej, wrzuć pory, ziarna i laskę wanilii i duś na minimalnym ogniu przez 15 minut. 

Do miękkich porów dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i duś 5 minut. Wlej bulion i mleko i gotuj pod przykryciem 30 minut.

Wyłów laskę wanilii i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Dopraw płatkami drożdżowymi, gałką, solą i pieprzem. Podawaj z ulubionymi ziarnami.



Komentarze

Publikowanie komentarza