Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Ciasto marchewkowe

Marchewka jest już stałym gościem w naszym domu. Codziennie przerabiam 8-10 sztuk. Przede wszystkim "wkręcam" je w sok warzywno-owocowy. Jednak wykorzystanie wytłoczyn postawiłam sobie za punkt honoru. naprawdę żal mi je wyrzucać... 

Ciasto marchewkowe to chyba jedna z lepszych form ich przerobienia. Zainspirowana przepisem stąd, stworzyłam własną wersję - bez masła, cukru, na mące pełnoziarnistej ;)



Składniki:

  • 250 g wytłoczyn z marchewki lub marchewki startej na tarce
  • 100 ml oleju
  • 4 łyżki miodu
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 125 ml mleka roślinnego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 60 g orzechów lub nasion (u mnie: nerkowiec albo słonecznik)
  • 80 g ksylitolu
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia. sodę, ksylitol, cynamon, posiekane orzechy lub ziarna i sól. Dodaj składniki mokre i marchewkę. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto wyłóż do tortownicy lub keksówki. Piecz 45 minut w temp. 180 st. 

Jeśli lubisz - możesz polać lukrem (z cukru pudru lub ksylitolu), rozpuszczoną białą czekoladą lub posypać cukrem pudrem :)


Komentarze

  1. Muszę wypróbować, bo też mam bardzo często "wytłoczyny" z marchewki, bo korzystam z sokowirówki. Dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza