Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Ciasto dyniowe z czekoladowym kremem z daktyli

Miękkie, wilgotne, słodkie... Przepyszne! Ciasto dyniowe... Dodatkowo podkręcone kremem czekoladowym z daktyli... Po prostu miód :) Spróbujcie koniecznie!
Przepis pochodzi z książki "Jadłonomia" - znacie?



Składniki:
  • 1 szkl. mąki pszennej razowej
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 szkl. puree z dyni
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/3 szkl. mleka roślinnego
  • 1/2 szkl. daktyli
  • 3-4 łyżki mleka roślinnego
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj: mąkę, cukier, sodę, proszek i przyprawy. W drugiej - puree, olej i mleko roślinne. 

Piekarnik rozgrzej do 175-180 st. Mokre składniki wlej do suchych i dokładnie wymieszaj. 

Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 45-60 minut (do suchego patyczka).

Daktyle zalej wodą i odstaw na pół godziny. Następnie odcedź, dodaj pozostałe składniki kremu i zblenduj za pomocą żyrafy na gładką masę.

Upieczone ciasto ostudź, wyjmij z keksówki i grubo posmaruj kremem.




Komentarze

Publikowanie komentarza