Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Aromatyczna pieczeń z łopatki

Skąd moja mama wyciąga takie przepisy, to ja nie wiem :) Wielokrotnie już mnie zaskoczyła - a to przepisem na sałatkę, a to na ciasto... Tym razem przygotowała łopatkę, która skradła serca wszystkich. Aromatyczna, rozpływająca się w ustach... Gorąco Wam ją polecam!



Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 4 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Mięso umyj i osusz. Nakłuj głęboko w czterech miejscach i wciśnij ząbki czosnku. 

Kolendrę i zioła rozetrzyj w moździerzu. Wymieszaj z olejem i sosem sojowym. Powstałą marynatą natrzyj mięso, ułóż w naczyniu żaroodpornym z przykryciem i wstaw na całą dobę do lodówki.

Piekarnik nagrzej do 200 st. Wstaw mięso. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz 1,5 godziny. 

Po upieczeniu odczekaj 15 minut przed krojeniem.


Komentarze

Publikowanie komentarza