Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Zupa rybna

Chodziła za mną od dwóch miesięcy... Od momentu, gdy spróbowałam jej nad morzem. Największą jej miłośniczką stała się jednak moja sześcioletnia córka. Wciągnęła cały talerz i zapytała: "mamo, kiedy mi taką ugotujesz?". Musiałam więc :)



Składniki:

  • 400 g filetów rybnych bez ości (np. dorsz)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 400 g pomidorów bez skórki z puszki (najlepiej krojonych)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 300 ml bulionu jarzynowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Filety rybne opłucz, osusz. Pęsetą usuń ości. Rybę pokrój w 2-3 cm kostkę. 

Na dużej patelni (z pokrywą) rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulkę, a po minucie czosnek. Zeszklij i podduś na małym ogniu przez 2-3 minuty. Dodaj paprykę słodką i ostrą i smaż przez minutę. Dodaj pomidory z puszki, bazylię i bulion, sos ostrygowy i cytrynę. Zagotuj.

Do wrzącej bazy dodaj pokrojoną rybę. Duś na małym ogniu przez 8-10 minut. Podczas gotowania staraj się nie mieszać. Dopraw solą i pieprzem.


Komentarze