Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Kocham Toskanię: kolory, smaki i zapachy; Giulia Scarpaleggia

Tłem książki "Kocham Toskanię" są piękno toskańskiej ziemi oraz to, co ludzie potrafią stworzyć z jej darów. Darów, które przychodzą we właściwym czasie i z szacunkiem i miłością są wykorzystywane w kuchni. 

Książka przeprowadza nas przez typowe toskańskie menu: od przekąsek, przez pierwsze i drugie danie, po ciasta.



"Kocham Toskanię" to bogaty zbiór przepisów, krain i osobliwości, aromatycznych ziół, poszanowania dla sezonowości oraz kult czerstwego pieczywa. 



Ciekawostką są adresy i dane kontaktowe do producentów, restauracji i gospodarstw rolnych, które pojawiają się w tekście. Mogą się one stać pretekstem do zaplanowania wspaniałej kulinarnej podróży po Toskanii...



Komentarze

Publikowanie komentarza