Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Czekoladowa tarta z owocami bez pieczenia

Szukasz przepisu na szybkie ciasto? A jak zachwyci gości, to jeszcze lepiej, prawda? Mam coś idealnego dla Ciebie! Przepis na czekoladową tartę bez pieczenia z sezonowymi owocami. Dotychczas jadłam z truskawkami i malinami, ale jagody, porzeczki, brzoskwinie... będą również pasować :)



Tarta według tego przepisu jest specjalnością mojej siostry. Za każdym razem jest rewelacyjna. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:


  • opakowanie sucharków
  • 400g nutelli
  • 1/2 l śmietany kremówki 30%
  • owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

Sucharki zmiel w blenderze. Wymieszaj je z nutellą. Powstałą masę wyłóż na dno tortownicy. Mocno ubij (łyżką lub dłonią). Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Śmietanę ubij na sztywno - jeśli lubisz bardzo słodkie desery dodaj 2-3 łyżki cukru pudru. Ubitą śmietanę wyłóż na schłodzony spód czekoladowy i wyrównaj. Ułóż owoce i lekko je dociśnij. 

Dopiero teraz zdejmij obręcz tortownicy i... zachwyć gości :)




Komentarze

  1. Przepysznie wygląda, idealna na deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się! błyskawiczna w przygotowaniu, przepyszna w smaku!

      Usuń
  2. Wygląda cudnie. Zapraszam na nowy post. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/20/jaglanka-na-wodzie-kokosowej-z-daktylami-jezynami-i-siemieniem-lnianym/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę spróbować:D

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza