Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Błyskawiczna sałatka wegetariańska

Kilka tygodni temu wybraliśmy się na spotkanie "Pleszewska Kuchnia Społeczna". Ideą była wymiana inspiracji, przepisów, smaków na dania z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Sałatka, którą Wam proponuję, zdobyła nasze serca szybkością przygotowania i smakiem. Jeśli jesteście weganami, zwykły majonez zastąpcie wersją wegańską.



Składniki:

  • 1 szkl. suchego ryżu
  • słoik marchewki z groszkiem
  • puszka kukurydzy
  • 1/2 szkl. słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • majonez lub jogurt naturalny
Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj na sypko. Ostudź. 

Słonecznik upraż na suchej patelni. Ostudź.

Do ryżu dodaj odsączone: marchewkę z groszkiem i kukurydzę oraz połowę słonecznika. Dopraw solą, pieprzem. Dodaj tyle majonezu, ile lubisz. Wymieszaj.

Wierzch posyp pozostałym słonecznikiem. Smacznego :)





Komentarze

Publikowanie komentarza