Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Jakie są ulubione potrawy Waszych dzieci? Moja starsza pociecha ma bardzo wyszukane podniebienie. Jej ulubionym daniem jest... tarta ze szpinakiem i łososiem (przynajmniej w tej chwili ;) - zjadłaby każdą jej ilość, codziennie...



Nie ukrywam, że sama też chętnie ją jadam. Próbowaliście tego połączenia? Nie? Na co czekacie? ;)


Składniki:


  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego mleka
  • 400 g świeżego szpinaku
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 op. łososia wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • 50 g masła
  • 5 łyżek mąki
  • 500 ml mleka
  • 80 ml śmietany 30%
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:


Usyp wzgórek z mąki i zrób w nim wgłębienie. Masło pokrój w kostkę, wrzuć we wgłębienie, dodaj sól, cukier i 1 jajko. Wymieszaj palcami i połącz składniki na gładką masę. Powoli zagarniaj mąkę i delikatnie ugniataj, aż ciasto uzyska konsystencję kruszonki. Wlej mleko i połącz je z resztą ciasta. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie. Ugnieć kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.


Szpinak opłucz i osusz. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż. Dodaj przeciśnięte przez praski ząbki czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź.

Ciasto  rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną formę do tortu o średnicy 24 cm. Ciasto podziuraw widelcem. Na cieście połóż okrąg papieru do pieczenia i wysyp fasolą lub ryżem (by nie podniosło się podczas pieczenia). i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na 15 minut. Po tym czasie usuń obciążenie i piecz kolejne 10 minut. Wyjmij z piekarnika.


W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Na małym ogniu roztop 50 g masła, dodaj 5 łyżek mąki i smaż 2 minuty ciągle mieszając. Odstaw z ognia i stopniowo wlewaj 500 ml mleka. Postaw z powrotem na ogniu i gotuj, aż sos zgęstnieje. Gotuj kolejne 2-3 minuty, dodaj kremówkę i przyprawy. Po ostudzeniu wymieszaj z roztrzepanym jajkiem.

Na upieczone ciasto wyłóż osączony i ostudzony szpinak. Ułóż na nim plastry łososia, a całość zalej
sosem beszamelowym. Wstaw do piekarnika na 180 st. na 30 minut. Aż wierzch się zrumieni, a sos stężeje.

Po upieczeniu odstaw na 10 minut, by sos się ściągnął. Nam najbardziej smakuje w połączeniu z sałatką z rukoli.






Komentarze

  1. Wygląda smakowicie i "tłusto" (przez co nie podeślę go siostrze), więc chyba trza wypróbować ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten "film" na talerzu to sos ze szpinaku - nie osączyłam go, bo żal mi było smaku

      jeśli Ci to przeszkadza, możesz go osączyć na sicie :)

      Usuń

Publikowanie komentarza