Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Pierogi gryczane z kapustą i pieczarkami

Pierogi... Każdy lubi inne - jedni wolą z owocami, inni ruskie, inni z mięsem. Mam w domu pierogożercę, który od kilku tygodni nie jada mięsa i białej mąki... Temat pierogów na obiad wracał systematycznie, aż w końcu podjęłam wyzwanie. Nie ukrywam, że się bałam, ale... warto było. Trochę zaangażowania i otrzymałam pyszne pierogi i uśmiechniętą buźkę mojej sześciolatki :)



Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml wody
  • dodatkowa mąka gryczana do podsypania
  • ulubiony farsz (u mnie: 1 podsmażona cebulka z 1 ząbkiem czosnku ugotowana z 20 dag kapusty kiszonej i wymieszana z 20 dag pokrojonych i uduszonych pieczarek; doprawiłam solą i pieprzem)
Sposób przygotowania:

Wodę zagotuj z olejem. Powoli wsyp do niej 120g mąki gryczanej - cały czas mieszając. Dodaj sól. Gdy masa zgęstnieje, odstaw na 10 minut. Po tym czasie przełóż na stolnicę, dodaj jako, pozostałą mąkę gryczaną oraz ziemniaczaną. Wymieszaj - najpierw widelcem, później zagnieć ciasto dłonią. Podziel na 4 części. Jedną pozostaw, a pozostałe owiń w folię, by nie wyschły.

Ciasto rozwałkowuj na 2-3 mm, wykrój kółko szklanką, nałóż farsz i ulep pieroga :)

Pierogi ugotuj w osolonej wodzie - od wypłynięcia około 2 minut. 

Komentarze

  1. Ciekawy przepis, chętnie bym skosztował takich pierożków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam do przyrządzenia - może trochę skomplikowanie wygląda, ale naprawdę warto spróbować :)

      Usuń

Publikowanie komentarza