Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Owsiane kotlety marchewkowe

Recykling wytłoczyn z soków trwa nadal. Żal mi wyrzucać kolejne kilogramy warzyw, które w prosty sposób mogą zamienić się w obiad ;) Myślenie ekonomiczne wygrywa ;) Dziś wersja z płatkami owsianymi. Próbowaliście?



Składniki:


  • 3 szkl. wytłoczyn z marchwi i jabłek
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. wiórek kokosowych
  • 1/2 szkl. siemienia lnianego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • curry
Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalej gorącą wodą (tak, by woda była ok. 1 cm powyżej poziomu płatków) i odstaw na 10-15 minut.

Siemię lniane zmiel - ja wykorzystuję pojemnik do siekania od blendera. 

Wymieszaj wytłoczyny z płatkami, wiórkami, siemieniem i przyprawami. Uformuj kotlety i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do 180 st. na 30-40 minut.

Do przygotowania soku, z którego wytłoczyny posłużą do wykonania kotletów, polecam Wam wyciskarkę Sana






Komentarze